I dagsläget rökas uppskattningsvis 80-85% av alla rökta charkprodukter som produceras i Sverige med återskapad rök medans resten rökas på traditionellt vis med rök direkt från spån eller flis. I övriga Europa är förhållandena ungefär det omvända.
Återskapad rök är rök på flaska men ändå inte. Man eldar i något som liknar en kolmila och leder röken i en process där man sedan kyler ner den och späder ut den med vatten och plockar bort vissa skadliga ämnen. Sedan skeppar man dessa vätskor till producenten av charkvaror där kondensatet fylls i en tank som sedan via fina dysor återskapar ett rökmoln i rökskåpet som ger produkterna färg och smak på samma vis som när man skapar rök från flis och spån i direkt anslutning till produkterna. Följ länken för en utförlig information hos livsmedelsverket. För dig som vill läsa på detta mer för att bilda dig en bättre uppfattning innan du svarar så finns Tarber som är en av Sveriges ledande leverantörer av utrustning och kondensat till den svenska marknaden.
Å ena sidan tycker jag att detta inte är riktig rök och man vilseleder då konsumenten, å andra sidan så är ju produkten rökt om än inte med "riktig" rök. Jag tycker dock att konsumenten skall kunna göra ett aktivt val genom att kunna se på produkten hur den är rökt men att sätta "rökarom" i innehållsförteckningen låter väl hårt då det inte är något aromämne som hälls i produkten.
Att pensling, dipping, drenching eller andra sorters tillförd röksmak inte får märkas som "rökt" utan "med smak av rök" eller "med röksmak" är ju en sak och då skall det stå rökarom i innehållsförteckningen.
Svarar på undersökningen gör du här ute till höger. Det skulle betyda mycket för mig att få din åsikt.
På Chark-SM's Charkdag i höstas pratades det om att man inom EU förbereder ett eventuellt förbud, eller om det möjligtvis var omfasttande restriktioner, kring användandet av återskapad rök. Vet du något mer om detta? Det måste väl vara ett stort bekymmer för den svenska chrakuterinäringen, om det skullebli så?
SvaraRaderaNär man rökar produkter konventionellt så är röken varken tillsats eller ingrediens utan det är bara kott och gott rök. Det som man kommit fram till i EU är att rökkondensat är något man tillför och går då under någon lag vilket gör det till ingrediens och då måste det stå i innehållsförteckningen och då har man kommit fram till att det skall stå "rökarom".
SvaraRaderaNär det gäller märkningen kommer
SLV att kräva att ”rökarom” anges i ingrediensförteckningen även vid användning av
återskapad rök och det kommer att gälla från och med den 20 januari 2011(!).
Så i grund och botten är detta redan klappat och klart men branchen arbetar ihop med en av det stora producenterna och säljarna av utrustning och kondensat för att EU skall ändra sig. Lobbyverksamhet? tja.
Att behöva skriva "rökarom" i ingrediensförteckningen verkar som sagt väldigt hårt för det är ju trots allt inte röksmak man häller i smeten utan ett annat sätt att skapa röken om än inte traditionell.