Sidor

lördag 16 april 2011

Körsbärsmarmelad med Amaretto

Annika som driver bloggen Smaskens gjorde ett inlägg för några vecka sedan där hon premierade en körsbärsmarmelad. Jag tycker ju mycket om körsbär och har gjort körsbärssylt några gånger med gott resultat som jag skrivit om tidigare. Nu tänkte jag ta det ett steg till och göra marmelad......jag har aldrig gjort marmelad.

Tydligen måste det finnas pektin. Körsbär innehåller låga halter av pektin. Frysta körsbär innehåller lägre halter av pektin. Frysta lättsockrade körbär innehåller tydligen nästan noll pektin. Pektin. Pektin. Pektin. Punkt. Detta eviga pektin och dess magiska kraft.

Det blev helt enkelt att köpa pektin. Sååååå, jag har köpebär med köpepektin med köpesocker och köpeamaretto. Blir det verkligen en hemmagjord marmelad då? Jag har ju inte heller glasblåst mina egna burkar utan det är begagnade köpeburkar. Inte heller har jag tappat några träd på gummi för att göra tätningsringar till nämnda handblåsta (ickeexisterande) burkar. Ja ja.

500g     Körsbär
350g     Socker
2-3 skvätter Amaretto (efter behag)
1/3 påse pektin av samma sort som jag använde

Koka bär och socker. Det är tydligen helt förkastligt att ha i socker innan pektin när man kokar marmelad fick jag se på min köpepåse men jag tänkte att jag har ju köpebär så det måste ju bli som i mattematik att minus gånger minus blir plus? eller två fel blir ett rätt så jag tippade i min Amaretto och kokade en stund och sedan rörde jag ner pektinet.

Nu tog det fart, jäklar. Marmeladen blev plötsligt väldigt....ja, marmeladig. Segnade fort och blev mörkare. Av från spisen och plockade ut mina burkar som stått i ugnen på 100 grader och öste upp. På med locket och ner i diskho och spolade upp kallvatten upp till strax under locket och sedan sätta sig och se på tv och vänta på ploppet från locket.

Efter ett dygn i kyl visade det sig att jag gjorde skitbra marmelad. Det var hur god som helst. MEN, jag skulle hackat bärena innan jag kokade dem. Det blev lite onödigt stora bitar när man har hela polska köpebär tydligen. Sen kanske, kanske, eventuellt det skall vara så att man har i pektinet först för då kanske, kanske, eventuellt marmeladen inte blir grynig heller. Men bara kanske.

Bilder på marmeladen är bara att glömma. Tänk er mörkröd gojja med bärbitar i så är ni rätt nära. Den är iaf. skitgod på rostat bröd eller nybakad baguett.

3 kommentarer:

  1. Vad kul! Låter ju otroligt gott. Jag borde noh pröva detta själv, vid tillfälle.

    SvaraRadera
  2. Jag har gjort marmeladen men med syltsocker och färska bär då behövs inte pektinet. Mycket bra tips med burkarna I ugnen och sedan ner I vattnet! Jag fick receptet först när jag bodde i Österrike och hade tappat bort det, så tack för hjälpen att hitta det igen :).

    SvaraRadera