Sidor

tisdag 17 maj 2011

Helgrillad kotlettrad - helt underbar

Nu har ju grillsäsongen kommit en bit på väg och dessutom kommit av sig med detta förbannade lågtryck. Förvisso är väl bönderna glada för lite regn och det är väl bra på sitt sätt. Vi har nu iaf. hunnit grilla säkerligen 20-30 gånger så vi har fått en bra start på säsongen. Denna helgrillade kotlettrad är en höjdare med mycket sommarkänsla i smaken.








Justera din kotlettrad

Åk till slaktaren och köp en bit kotlettrad med ben utan svål, storlek beroende på grill. För att göra den lite snyggare och för att få bastningen att nå in till köttet så krysskär jag mig igenom hinnan på kotletten. Stick också hål mellan revbenen på bensidan av kotletten så bastning kan sippra in även här. 2-3 i varje rad eller så. Nu syns det inte på bilden men gnid in med salt och peppar gärna någon timma innan själva tillagningen påbörjas.









Grilla ytan fin över glödbädden

Grilla ytan fin runtom över glödbädden. Glödbädden är ordnad på ena sidan av grillen, i mitt fall med bricketter. Andra halvan lämnas utan bädd. När kotlettraden ser fin ut flyttar du över den till sidan utan glödbädd. Nu skall den grillas med indirekt värme, bbq eller vad man nu vill kalla det. Bastningsås skall också till. Jag kör med ett par deciliter rödvin som blandas med Santa Maria BBQ-sås. Denna blandning penslas på köttet med jämna mellanrum under tillagningen och man vänder köttet och penslar och vänder och penslar osv tills man är nöjd. Kötter är klart vid ca 60 grader kärntemperatur i mitt kök.









Mumma...



Om allt nu gått vägen så borde det nu se ut ungeför som på bilden. Dags att plocka fram kniven och skärbrädan och ev. klyvyxan om du vill äta med ben. Börja med revbensidan och skär ner längs insidan av benen tills du skärt ut hela kotletten. Skall du äte med ben så får du skära skivor in till benet mellan varje revben och sedan hugga dig igenom med yxa. Benar du ur kan du hugga upp benen i mindre bitar ändå och slänga tillbaka dem på grillen och pensla vidare och ha dom som nattamat.








Kanske trixit första gången men det är enkelt att bena ur

Urbeningen i sig är inte så noga bara du får med så mycket kött som möjligt från benen. Det skall ju ändå skivas i nästa skede.





När det väl är uppskivat och tillbehören är klara så är det bara att hugga in. Vi åt med grillad Hallomi, grönsallad och en hemmagjord grillsås som passar kanon till fläsk och kyckling. Det receptet kommer senare men jag kan säga att den är en riktig höjdare.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar