Sidor

söndag 6 februari 2011

Bidrag till månadens matutmaning

Ja. Bloggen Kalasgott har ju en matutmaning och februaris tema: Pizza, pasta eller matpaj! Alla baserade på en egenbakad deg.

Pasta har jag aldrig gjort och jag tycker mer om pizza och mindre om paj (om det inte är dessert, då tar jag hellre paj) så jag gjorde pizza.

En bekant ägde en pizzeria så vi polare hängde där en hel del och fick ju även prova ett och annat expriment och efter ett antal after-work-öl med min vän Rahm utvecklade vi en teori om pizza. Den gick ut på att eftersom urpizzan är Margerita så måste grunden till alla bra pizzor vara god deg, god tomatsås och god ost. Detta sätter ju grundsmaken i pizzan oavsett vad du har för övrigt pålägg. Därför...

God deg (1 stor eller 2 små pizzor)
5g          Jäst
1,5 dl     Vatten, ljummet
1/2 tsk   Salt
200g      Vetemjöl
1 nypa    Råsocker
1 msk     Olivolja

Lös jäste i vattnet ihop med sockret. Blanda i mjöl och salt och tillslut olivoljan. Ställ degen i kyl och låt jäsa 6-8 timmar under plasthölje.


God tomatsås (mer än tillräckligt)
Olivolja
1 st       Vitlöksklyfta
1 burk  Krossade tomater
1dl       Vitt vin
1msk   Chipotlesås
1 tsk    Råsocker
Saften av en halv citron
Salt

Fräs vitlöken i olivolja några minuter och tillsätt sedan krossad tomat, vitt vin, citronsaft, chipotlesås och råsocker. Låt såsen puttra ca 20 minuter. Smaka av med salt. Smakar såsen beskt så salta mer.

Låt tomatsåsen kallna. Mixa ej.

Denna tomatsås går att koka frikadeller i eller ha till en god köttbit eller, eller, eller, eller... Jag ni fattar, den går ha till en massa grejer förutom pizza.


Själva pizzan

1 sats deg enligt ovan
1 sats tomatsås enligt ovan
Kallrökt eller lufttorkad skinka, tunnt skivad
Grillad inlagd paprika (Lidel´s är grym)
Marinerad kronärtskockor (Zeta)
Ett par paket Mozarella
Ruccola
Olivolja av hög kvalitet

Häll upp degen på mjölat bakbord och vänd i mjöl så den kan hanteras. Baka ut degen efter bästa förmåga, arbeta inifrån och ut så botten blir tunn och man bygger en kant. Lägg på lagom mängd tomatsås i mitten på pizzan och rör den ut mot kanterna i cirkelrörelser med en sked/slev. Här täcker man nu botten med kallrökt skinka. Tryck ner skinkan i tomatsåsen så man inte får brända kanter på skinkan. Strimla den grillade paprikan och lägg på ihop med kronärtskockor där man bara använder blad och inte botten. Täck hela härligheten med Mozzarella. Nu har du haft ugnen med en plåt i på max (275grader i mitt fall) i ca 10 minuter så den är ordentligt varm. Skjutsa in pizzan på den heta plåten och sänk värmen lite så elementet inte slår på och bränner hela härligheten.

Tag ut när den ser klar ut och toppa med ruccula och strila över en god olivolja. Ät - Njut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar