Sidor

måndag 1 oktober 2012

Lammrulle med vitlök och rosmarin

Jag styckade lamm förra veckan. Närmare bestämt 4 stycket varav ett var till mig och min bror att dela på. Lamm blir ju inte så himla mycket av. Det blir en par stekar, en sadel, ett par slaksidor. Möjligen kan man ta en bogstek på några hekto och sedan blir det i ärlighetens namn bara kokkött på hela framparten. Det folk oftast är intresserade av är stekar och sadel eller kotletter varför man står med slaksidor och framdelsköttet kvar som försäljare och då är det bra att man har bla. detta recept att ta till. För denna lammrulle eller rullade lammbringa är bara för bra.


 Slaksida/lammbringa och den lilla är det benfria revbenet

Man tar sin slaksida utan ben och brosk och så tar man det urbenade revbenet och lite putsbitar. På bilden ser ni étt ljusare parti på slaksidan i form av en trekant. Här är sidan lite tunnare och då passar det bra att lägga revbenet här för att få lite mera rulle så att säga. Putsbitarna kan man använda till att fylla upp områdena där revbenen och brosket en gång satt.


Kryddningen är väldigt enkel - Salt, svartpeppar, rosmarin, vitlök och olivolja
 Nu ser ni vart och hur man placerar köttet från revbenet. Kryddningen är väldigt enkel. Ett tunt lager salt över hela biten, några varv med pepparkvarnen, rosmarin efter behag och så tilltryckt, finhackad vitlök samt en slurk olivolja. Krydda slaksidan innan du lägger på revbensköttet och krydda lite till. Rulla nu slaksidan bakifrån dvs. från den ändan där revbenen inte satt så får du en fin rulle när du är färdig. Rulla den tight och knyt den med ett steksnöre.


Nu borde din rulle se ut något liknande denna.
Nu är din rulle klar för ugnen. Lägg rullen på ett galler mitt i ugnen och ställ in en långpanna under som fångar upp fettet. Här i skall potatisen tillagas. Ugnen körde jag på 140 grader i ca 3 timmar men det är ju efter tycke och smak. Man kan gå upp lite i temperatur på slutet så ytan krispar till sig. Klyfta tvättat potatis med skal och koka dessa ca 5 minuter och slå av vattnet. Låt potatisen ånga av och hysta sedan in potatisen på långpannan när det är ca 30 minuter kvar på rullen så potatisen får gotta sig i fettet. Strö över lite rosmarin på potatisen. Sen är du klar.
Enligt denna setup
 Nu glömde jag helt att jag hade tänk blogga den här rätten så det fick bli en efterbild på det som blev kvar efter att tre personer hade ätit så fyra hade varit lagom.


Fettet på brädan avslöjar väll något men man får se det som extra
 

2 kommentarer:

  1. Tack. Förutom styckningen av lammet så tar det ju dessutom bara 10-15 minuter att göra hemma och så några minuter på att tvätta och klyfta potatisen så det är ju snabbmat om man bortser från ugnstiden

    SvaraRadera